tuindromenboek

Tuinontwerp basis - Tuinarchitecte - Leen Dierckx - Geel

Een volledig plan
met alles erop en eraan
Weet je niet waar te beginnen en herken je dit?

 • je hebt een mooie woning, maar de tuin is een doorn in het oog
 • je wil geen saai gazontapijt, maar droomt van meer bloemen, kleur, beleving en biodiversiteit
 • je hebt een hele lijst van wensen, maar je weet niet hoe je alles bij elkaar kan laten passen
 • het lukt je niet om van al jouw ideeën één mooi geheel te maken
 • je hebt geen groene vingers en zoekt iemand die het totaalontwerp voor jouw tuin kan maken en geschikte vakmannen kan aanbevelen voor de uitvoering

Ik weet exact wat je voelt want ook ik maakte het mee. Mijn verwilderde voortuin maakte eerste plaats voor een mooi groen gazon, dat was al een eerste stap, maar ook dat was het niet. Ik droomde van mooie bomen in de tuin, van meer kleur, een leuke vormgeving en beleving in elk seizoen. En nu heb ik dat! Een tuin die opvalt in het straatbeeld en mijn woning compleet maakt. Wil jij dat ook?


Dan is dit wat je zoekt:

 • iemand die jou helemaal begrijpt en al je dromen en wensen in één mooi plan giet
 • een tuinontwerp dat past bij de woning zodat binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien
 • expertise bij het samenstellen van plantencombinaties op de geschikte plaats rekening houdend met het onderhoud
 • hulp bij het kiezen van materialen voor de oprit, terras en paden
 • een volledig uitgewerkt tuindossier waarmee je zelf stap voor stap aan de slag kan
 • iemand die mee zoekt naar de geschikte vakman die de tuin voor jou kan aanleggen

tuinen in stijl biedt jou:

Tuinontwerp - compleet


Wat kan je verwachten?

 • ik luister aandachtig naar jouw wensen en bezorgdheden en speel hier zo goed mogelijk op in zodat het ontwerp perfect aansluit bij jouw verwachtingen
 • het ontwerp is volledig afgestemd op de stijl en architectuur van je woning
 • een uitgebreid beplantingsplan zorgt ervoor dat je gans het jaar door kleur en beleving hebt
 • materialen, legverbanden en afboordingen worden gedetailleerd ingetekend en voorgesteld
 • suggesties voor verlichting, decoratie en aankleding maken het ontwerp compleet
 • aan de hand van de detailplannen kan je zelf stap voor stap de tuin tot uitvoering brengen
 • ik zoek mee naar de meest geschikte vakman, tuinaanlegger en kwekerij die van jouw tuin een pareltje maakt

Hoe gaan we te werk?

 1. Kennismaking
  Na ons eerste contact nodig ik je graag uit bij mij thuis voor een kennismakingsgesprek. Ik kom graag te weten wie je bent, wat je bezighoudt, wat je wel of niet wilt in de tuin, waar je van droomt, kortom ik luister graag naar jouw verhaal. Met behulp van een intakeformulier en fotoprints hebben we een fijne babbel waarbij we het hebben over kleuren, plantvoorkeuren, stijlen en vormen, maar ook over praktische zaken zoals, afsluitingen, materialen, tuinberging, verlichting ... Met deze persoonlijke aanpak probeer ik een helder beeld te krijgen van jouw noden en wensen zodat ik deze kan doorvertalen naar jouw droomtuin. Verder bespreken we de timing en toon ik een aantal voorbeeldplannen om je een idee te geven van wat je mag verwachten. Na deze kennismaking van ongeveer 1.5u bezorg ik je vrijblijvend een gedetailleerd prijsvoorstel.
 2. Opmeting en inventarisatie
  Vervolgens kom ik de tuin opmeten en inventariseren. Bestaande bomen, planten, verhardingen, putdeksels, afsluitingen,… worden allemaal ingemeten. Tijdens dit bezoek neem ik ook foto’s, want de stijl en sfeer van de woning en omgeving zijn van belang bij het maken van een tuinontwerp. Ook storende elementen of mooie uitzichten bepalen mee hoe het tuinontwerp eruit al zien. De bestaande toestand wordt nauwkeurig in kaart gebracht en is het vertrekpunt van alles en dus belangrijk om gedetailleerd op papier te krijgen. Een bestaande tuin, een hele grote of één met grote hoogteverschillen vraagt uiteraard veel meer meetwerk dan een nieuwbouwproject waar we starten met een lege kavel of een kleine stadstuin. Of er al dan niet plannen voorhanden zijn, zorgt ook voor meer of minder meetwerk.
 3. Voorontwerp
  Nu is het tijd om aan mijn tekentafel te gaan zitten en mijn creativiteit de vrije loop te laten. Met potlood en kalk maak ik een conceptschets die ik nadien omzet in een digitaal 2D plan. Op dit plan is de vormgeving en indeling van de tuin uitgewerkt en heeft alles een plaats gekregen zodat er een mooi samenhangend geheel ontstaat. Ik stel het ontwerp aan je voor met een onderbouwd verhaal en enkele moodboards van jouw toekomstige tuin.
 4. Definitief ontwerp
  Na de nodige aanpassingen stel ik een definitief ontwerp voor dat we via mail of telefonisch verder bespreken. Ik streef ernaar om een tuinontwerp te maken waarvan je 100% tevreden bent!
 5. Uitvoeringsplan
  In een volgende fase werk ik het tuinontwerp verder uit naar een beplantingsplan met plantenlijst en een technisch plan met voorstellen voor verlichting en materialen. Deze plannen worden met de nodige beelden en details voorgesteld. Bij de bespreking van het beplantingsplan toon ik van elke plant een afbeelding en overlopen we de plantenlijst waarin alle kenmerken zoals bloeitijd, hoogte, plantmaat ... zijn opgenomen. Ook de exacte hoeveelheden per plant vind je hierin terug. Op het uitvoeringsplan wordt ook een meetstaat en matenplan uitgewerkt. Hierin worden de exacte maatvoeringen en hoeveelheden van de materialen vermeld.
 6. Uitvoering
  Je hebt nu een totaaldossier in handen waarmee je zelf aan de slag kan of beroep kan doen op een tuinaannemer. Doorheen de jaren heb ik goede contacten opgebouwd met tuinaannemers en plantenkwekerijen, dus ik help je graag verder bij het kiezen van een geschikte vakman of kwekerij.


Tuinarchitecte - Leen Dierckx - Geel

“Het ontwerp was meteen
een schot in de roos,
rekening houdend met
onze wensen én met frisse ideetjes”

pakketten Tuinarchitecte - Leen Dierckx

{reviews lezen}


Waarom ik?

Ik ben Leen, tuinarchitect sinds 2006, oprichtster van Tuinen in Stijl sinds 2012 en heb al meer dan 300 tuinen ontworpen. Ik heb ervaring in diverse stijlen, zowel groot als klein, modern als landelijk, minimalistisch als frivool, maar ook natuurlijk en ecologisch.
Ik hou van een persoonlijke aanpak en dat begint bij de eerste mail of telefoon, het intakegesprek met fotoprints, de bespreking bij mij thuis met een koffie en koekje tot het afl everen van het ontwerpdossier.
Ik probeer in elke fase heel dicht bij mezelf te blijven, maar ook dicht bij jou als klant. Want het is jouw tuin waarmee we mee bezig zijn, jouw plekje waar je je thuis moet voelen en jouw dromen die op papier komen staan. Dus als je met mij in zee gaat om van jouw tuin een pareltje te maken, wees er maar zeker van het op een persoonlijke en ja ook gezellige manier zal gaan.

{mijn volledig verhaal}